KURUMSAL

Gazi Köyümüz 1987 yılına kadar ismi o zamanlar GedikaÄŸzı olan Yavuzlar Köyümüze baÄŸlı idi. 1987 yılında ayrı köy oldu. Darende ilçemizin hayvancılık ile geçimini saÄŸlayan birçok köyü, hayvancılığın zorluklarından dolayı bu iÅŸi bırakıp büyük ÅŸehirlere göç ettiler. Darende’nin köylerindeki bu göç verme olayı, hayvancılık ile geçimini temin eden köylerde, kayısı tarımı ile geçimini temin eden köylere göre daha yüksek oranda gerçekleÅŸti. Darende'de Gazi Köy hariç, hayvancılık ile meÅŸgul olan köyler neredeyse boÅŸaldı. Gazi Köylülerimiz ise bu meÅŸekkatli mesleÄŸi sürdürmeye devam ettikleri için büyük oranda Gazi Köyde yaÅŸamaya devam ettiler.
Hayvancılık ile beraber tarım ile de meÅŸgul olan Gazi Köylülerimiz bunun ekonomik karşılığını da almaktalar. Köylerden büyükÅŸehirlere olan göçün önlenmesi noktasında zaman zaman çiftçiler devletimiz tarafından desteklenmektedir. Gazi Köylülerimiz bunu kendi imkanları ile deyim yerindeyse kendi yaÄŸlarıyla kavrularak yapmaktadırlar. Bu yönleri ile takdir edilmeleri gereken Gazi Köylülerimiz son günlerde Köyün tamamını ilgilendiren bir sorun ile karşı karşıya bulunmaktalar. Bu sorun hayvanlarını yaylıma çıkarttıkları otlaklarda bulunan sulaklarla ilgili.
Gazi Köylülerimiz sadece Yavuzlar Köylülerimiz ile deÄŸil diÄŸer komÅŸu köylerle de yıllarca iyi iliÅŸkiler kurmuÅŸlardır. KaraoÄŸuz(Åžabik) ve Yarımca Köyleri ile de tıpkı Yavuzlar Köyümüzde olduÄŸu gibi yıllarca düÄŸünleri, cenazeleri bir olmuÅŸtur. KaraoÄŸuz Köylüleri hayvancılığı büyük oranda terk etmiÅŸtir.
Gazi Köye en yakın Köy olan Yarımca da ise birkaç hane haricinde ev kalmamıştır. Yukarda bahsettiÄŸim sorun Feritçe Mevkisinde bulunan sulakların paylaşımından kaynaklanmaktadır. Feritçe Mevkisinde bulunan bu sulaklar KaraoÄŸuz(Åžabik) Köyünün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yıllardır bu mevkide ki sulakları KaraoÄŸuz, Yarımca, Gazi Köy ve Yavuzlar Köyünde hayvancılıkla uÄŸraÅŸanlar ortak olarak kullanmışlardır ve bu güne kadarda herhangi bir sorunda yaÅŸamamışlardır. Ancak son yıllarda Yarımca Köyünün otlaklarının Gürün’ün bir Köyünde hayvancılık ile meÅŸgul olan kiÅŸilere kiraya verilmesi ile Feritçe Mevkisine hayvanlarını sulamak için gelen hem Gazi Köyün hem de Yavuzlar Köyünün çobanları (Gürün’den gelen sürü sahiplerince) bu mevkiye alınmamaya baÅŸlamıştır. Yavuzlar ve Gazi Köyünden gelen çobanlar bu mevkiye geldiklerinde ise gelmemeleri noktasında tehdit edilmiÅŸlerdir.
Daha sonra bu olay Gazi Köylülerle Gürün’ün bu Köyünden gelenler arasında önce tartışmaya ve daha sonra da ufak çaplı bir kavga dönüÅŸmüÅŸtür. Darende Kaymakamlığı ve Darende Belediyesi’de sorunu çözmek için müdahil olmuÅŸlardır. Ancak ÅŸuan için bu sorun çözülebilmiÅŸ deÄŸildir. Her ne kadar Feritçe Mevkisinde bulunan sulaklar KaraoÄŸuz Köyünün sınırları içerisinde bulunmuÅŸ olsa da yıllarca bu sulakları KaraoÄŸuz ve Yarımca Köylüleri yanında Yavuzlar ve Gazi Köylülerimizden hayvancılıkla meÅŸgul olanlar birlikte kullanmışlardır. Zaten bu mevkide bulunan buÄŸday tarlaların tamamına yakını da Yavuzlar ve Gazi Köylülerimiz tarafından yıllar önce satın alınmıştır.
Bu olayda, Gazi Köylülerimizi ve bu konuda onlara Muhtarlık konumu gereÄŸi liderlik eden Gazi Köyü Muhtarı Hacı AKPINAR’ı da tebrik ediyorum. Detaylarına çok deÄŸinemediÄŸim, ancak daÄŸdakinin gelip baÄŸdaki kovamaya çalıştığına benzeyen Gazi Köyde bu son yaÅŸananlara karşı dik bir duruÅŸ sergilemiÅŸlerdir. Hiçbir tehdide ve bürokratik baskıya boyu eÄŸmemiÅŸler ve haklı oldukları bu konuda geri adım atmamışlardır. Yazımın başında da deÄŸindiÄŸim gibi, Darende’nin birçok köyü göç vermesine raÄŸmen bu zahmetli mesleÄŸi sürdürerek geçimlerini saÄŸlayan Gazi Köylülerimizin desteklenmesi gerekirken, böyle bir sorun yaÅŸamaları bu günlerde (yani Ramazan ayı içerisinde) baÅŸlarını aÄŸrıtmıştır.
Bu konuda birlikte hareket etmeyi baÅŸaran Gazi Köylülerimize, Yavuzlar Köylülerimizin de imkanları ölçüsünde destek olmaları gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Bizler ayrı iki Köyün deÄŸil aynı Köyün insanlarıyız. Yavuzlar Köylülerimizin Gazi Köyde tarlaları, Gazi Köylülerimizin de Yavuzlar Köyünde her ne kadar bir çoÄŸunu iÅŸlemeseler de kayısı bahçeleri ve üzüm baÄŸları bulunmaktadır. Bugüne kadar olduÄŸu gibi bugünden sonrada düÄŸünlerimiz bir, bayramlarımız bir olacaktır. Cenazelerimizi bu güne kadar beraber kaldırdığımız gibi bundan sonrada beraber kaldıracağız.
Yavuzlar ve Gazi Köyü olarak aynı isim altında tek derneÄŸin çatısı altında buluÅŸtuk. Yukarıda yazdığım konularda olduÄŸu gibi zorluklarla karşılaşıldığında da birlik ve beraberliÄŸe daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Zaten konu Gazi Köyümüz yanında Yavuzlar Köyümüzden yaylaya çıkıp hayvancılık ile meÅŸgul olan Köylülerimizi de ilgilendirmektedir.
Gazi Köylülerimizin haklı olduÄŸu bu meselede kendiler ellerini taşın altına koymuÅŸlardır. Yavuzlar Köylülerimizde imkanları ölçüsünde meÅŸru ölçüler çerçevesinde desteklerini esirgememelidirler.
Çünkü birlikten Kuvvet DoÄŸar.
Tüm Köylülerimize Hayırlı Bayramlar Diliyorum.
CUMALİ AKPINAR