KURUMSAL
YAVUZLAR KÖYÜ
Darende’ye 13km, Malatya’ya ise 110km uzaklıktadır. 250 haneden oluşmaktadır. 3 tarafı dağlarla çevrilmiş, darende’nin en eski köylerindendir.
Nüfusu yaklaşık 1500 civarındadır. Doğusunda Balaban, Kuzeyinde Karaoğuz Köyü, Batısında Gazi Köy, Güneyinde ise Yenice bulunmaktadır.
Roma döneminde Mondoros isimli bir komutan ordusunu burada konuşlandırdığı için Mengelis ismini almıştır. İki tepenin arasında bulunması ve Darende ile Elbistan arasında bir bağlantı yolu içinden geçtiği için önceleri Gedikağzı adını da almıştır. 2000 yıllarda ise Yavuzlar Köyü olarak isimlendirilmiştir.
Osmanlı Devletinin 1844 yılında ki kayıtların da köyümüzün ismi Mengalus Karyesi(Köyü) olarak geçmektedir. Köyde o dönem 48 hane bulunmaktadır. Daha sonra Mengelis, Cumhuriyet döneminde Gedik ağzı ismini almıştır. Adı en son Yavuzlar Köyü olarak değiştirilmiştir.
Yavuzlar Köyü isminin verilmesinde Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in İran ile yapılan Çaldıran savaşı öncesi ordusunu burada konuşlandırmasından kaynaklanmaktadır. 1844 yılında Osmanlı Gelir(Temattuat) defterlerinde köyümüzde ki bazı aşiretlerin ismi şu şekilde geçmektedir. -Cingözoğlu, Dabanoğlu, Kadıoğlu, Kiziroğlu, Köseler, Potuoğlu. Köylümüzün çoğunluğu gurbette yaşadığı için yaz aylarında nüfusu artarken kış aylarında düşmektedir. Köylümüzün geçim kaynağı kayısı başta olmak üzere tarımdır.
Azda olsa hayvancılık yapılmaktadır. Küçükbaş şeklinde birkaç ailenin yaptığı hayvancılık yazları köyün 5 km batısında bulunan yaylasında devam etmektedir. Ekonomik ve coğrafi şartlar dolayısı ile dışarıya verdiği göç köydeki nüfusun iki katından fazladır. Köyümüzün İstanbul’da ‘Yavuzlar ve Gazi Köyü yardımlaşma ve dayanışma’ isimli derneği vardır.
Köyümüzün bir ilkokulu, ikide camisi bulunmaktadır. Köyümüzün eski okulunun bir kısmı yemekhane, avlusu da kır düğünü alanı olarak kullanılmaktadır.
CUMALİ AKPINAR
NOT:ELİNDE YAVUZLAR KÖYÜMÜZLE İLGİLİ BİLGİ-BELGE VE RESİM OLAN KÖYLÜLERİMİZ BİZİMLE İLETİŞİME GEÇERLERSE BURAYA EKLENECEKTİR.